Wednesday, January 22, 2014

Last Office...

Hari ni
Entah dgn tiba-tiba
Nursing School aku buat mesyuarat.
Padahal aku tgh praktikal time tu

Diorg plan pukul 12 tgh hari
Last2 tukar plan
dari 12 tgh hari ke pukul 10 pagi
Terbantut kerja aku

Masa tu
Aku tgh buat L.O
atau orang panggil Last Office
Tau x hampa Last Office ni apa?

L.O ni maksud dia
kita akan menyediakan pesakit yang telah mati
untuk dihantar ke bilik simpanan mayat 
atau orang panggil Mortuary

Dalam mortuary ni
pengecaman mayat
autopsi dan segala bagai akan dilakukan
paham x suma?
Mortuary. Gambar sekadar hiasan
Sebelum nak hantar pesakit yang telah meninggal ke mortuary
aku kena prepare suma barang.
dan after conform dgn doctor dan staff nurses,
baru la aku dgn kawan2 lain start

 Macam biasa mandikan mayat,
bersihkan kekotoran,
membungkus mayat
jika ada tube atau ventilator kena remove
macam tu la.

Masa ni la
Saat paling sedih bagi keluarga pesakit
Menangisi pemergian ahli keluarga tersayang
Ajal maut tu x da siapa tau

Dalam aku belajar 2 tahun ni
Berapa banyak mayat aku dah tgk pun aku tak tau
 Aku buat L.O pn x ingat bapa kali
Hm...

Tapi
Bukan pada orang yg hidup saja kita perlu buat baik
Dgn orang mati sekalipun kita kna hormat depa
Respect their body
Reassure their family
Itu yg penting

Jadi, bila dah terbantut keja L.O ni
Terpaksa la aku pass keja ni kat staff nurse
Maafkan kami wahai staff nurse...
Huhuhu~

10 comments:

ezyra daniel said...

susah juga kerja awak nie..sye pernah mandikan jenazah arwah mak gan opah,so sye boleh bayangkan mcm mana kerja awak :)

Nik Azidah said...

mengingatkan kita pada kematian kan :)

Ezad Skytech said...

satu experience yang best bila berhadapan dengan semua ni...

P.S - pasal earning Nuffnang tu...sy pun biasa2 je...paling kurang setahun sekali cashout...apa yang selalu sy praktikkan...bila da sign up akaun nuffnang tu...dalam tu ada step untuk letakkan kod iklan dalam blog...sangat mudah...

1st - wujudkan interaksi dengan pembaca...balas komen...InsyaAllah dorang akan datang lagi...bila ramai yang datang balik blog kita...contohnya ada iklan Nuffnang baru yang menarik muncul time dorang datang tu...mesti akan tertarik untuk klik...

2nd - post entri pada masa yang tepat : kaji bila iklan Nuffnang tu selalu muncul...kadang2 ada certain2 time iklan tak muncul kan...pukul 12am-2am tu time iklan Nuffnang rancak...masa yang lain kena kaji..

3rd - sekali sekala tu hantar ticket ke Nuffnang...tanya je apa2 berkaitan dengan CPUV ke, CPC ke...tapi pastikan dalam English...biasanya kalau tanya soalan dalam BM memang kebiasaannya lambat sikit dorang akan reply...

4th - kalau boleh survey kat bahagian profile kat akaun Nuffnang tu kena selalu diupdate...

5th - kedudukan iklan kena la betul...Large, Leaderboard, Skyscrapper...


Rasanya itu je yang selalu sy praktikkan...TQ

~♥dieyba_baby♥~ said...

kita singgah ni..

Fauzi Noordin said...

nice entry..keep it up..

nurainothman ^-^ said...

ain singgah sini.. awak nk detail tentang kerja pengurusan email kan? boleh tak pm di fesbuk ain utk tahu lebih detail? :) doknganga.blogspot.com

Yusuf Ahmad said...

Jika buat kerja sorg2 mmg ssh tp jika ada teammates x rsa ssh sgt. Biasa la tu, lumrah. Huhu

Yusuf Ahmad said...

Kematian tu adalah salah satu. Tp respect kpd si mayat dan family jgak lg important.

Yusuf Ahmad said...

Nama fb ain ape?

attyfir said...

org mati pun kita kena hormati lagikan yg hidupkan . :)